Tuesday, September 15, 2009

Berkongsi Pengalaman Jadi Doktor Berjaya


Judul: How to Become a Good and Successful Medical Student
Penulis: Prof. Dr. Muhaya Mohamad
Penerbit: Rasidah Salleh
ISBN: 983-42676-0-6
Pengulas: AZMAN ANUAR
(petikan dari ruangan 'Ulasan Buku'
Utusan Malaysia 7 sept 2009)

BUKU ini ditujukan khas kepada penuntut perubatan dan pelajar yang menanam cita-cita untuk menjadi doktor. Tetapi bukan semua mereka boleh berjaya menjadi doktor. Ada juga yang akhirnya berpendapat bidang perubatan tidak secocok dengan diri mereka.Juga bukan semua calon yang mencapai tahap cemerlang akademik boleh menjadi doktor. Sebab, profesion ini memerlukan seorang yang prihatin terhadap diri orang lain dan sentiasa gembira untuk memberikan bantuan.

Hakikatnya profesion doktor bukan tugas mudah. Ia kerja sukar kerana seseorang itu perlu mendalam ilmu pengetahuannya mengenai anggota tubuh manusia. Dengan kepakaran ilmu tentang tubuh manusia, baru dia mampu mengurangkan kesakitan manusia lain.

Sebelum menyembuhkan orang lain, perlunya seseorang menyembuhkan terlebih dahulu dirinya daripada segi fizikal, spiritual, emosi dan sosial. Pelajar perubatan perlu melatih diri menjadi seorang yang berfikiran kritikal. Sikap ini amat diperlukan untuk menjadi doktor.

Kita boleh ibaratkan doktor seperti penyiasat persendirian yang diberi petunjuk-petunjuk daripada satu simptom melalui aduan pesakit. Oleh itu doktor bertanggungjawab mengkaji petunjuk seterusnya bagi mendapatkan diagnosis melalui pengetahuan asas sains yang digabungkan dengan petunjuk klinikal untuk merawat pesakit.

Buku motivasi oleh pakar perunding mata, Prof. Dr. Muhaya Mohamad ditulis berdasarkan pengalamannya sendiri serta pengamatannya terhadap pelajar perubatan. Oleh itu beliau menulis buku ini untuk membantu pelajar perubatan daripada jatuh ke dalam perangkap ketika bergelar pelajar.

Dengan membaca buku ini diharap dapat mengurangkan dan menangani suasana stres dalam tempoh lima tahun pelajar mengejar cita-cita menjadi doktor. Cabaran bermula di tahun satu apabila wujud pelbagai ‘perangkap’ yang dihadapi oleh pelajar perubatan yang baru.

Kebanyakan mereka adalah pelajar terbaik di peringkat sekolah menengah tetapi mereka tidak sedar perlu bersaing dengan 200 pelajar terbaik lain ketika di fakulti perubatan.
Ramai yang tidak sedar bahawa mereka perlu belajar subjek baru yang memerlukan mereka panduan untuk memahaminya. Jika pendekatan mempelajarinya salah, ia akan menjadi sukar untuk mereka memahami apa yang dipelajari.

Dalam situasi tertentu, ada pelajar yang memasuki fakulti perubatan diberikan kereta dan talipon bimbit dan tinggal menyewa dengan rakan lain. Budaya hidup berkumpulan ini membiasakan diri mereka keluar makan malam pada 8 malam dan pulang 10 malam, selepas itu baru mereka mula hendak belajar.Mereka teruskan kebiasaan ini sehinggakan semua rakan kumpulan mereka gagal dalam peperiksaan tahun pertama selepas beberapa pengulangan dan akhirnya terpaksa bertukar ke fakulti lain.

Dr. Muhaya memberikan banyak petua untuk pelajar perubatan. Jangan sekali-kali ‘ponteng’ kuliah kerana hilang satu jam kuliah, ia tidak mampu diganti dengan lima jam belajar sendirian. Ada juga masalah pelajar tidak tahu di mana patut bermula, terlampau banyak hendak dipelajar sedangkan masa terlalu singkat.Terdapat juga pelajar yang mendapati subjek terlampau susah dan sukar untuk memahaminya.

Ada yang cuba membaca, memahami tetapi tidak dapat mengingatkannya.Malah ada yang menyangka sudah memahami, ada yang gemar mengulang kaji di atas katil, saat-saat terakhir dan sanggup bersengkang mata menjelang hari peperiksaan.Semua pendekatan dalam mengikuti pengajian perubatan ini tidak begitu betul.

Buku bagaimana menjadi pelajar perubatan yang baik dan berjaya ini mendedahkan petua-petua untuk mengikuti pengajian ini dengan cara yang berkesan. Pengajian perubatan tidak sama dengan bidang lain. Ini kerana perubatan adalah satu bidang yang ‘setiap baris yang dibaca dan setiap fakta asas yang dipelajari’ akan digunakan dalam peperiksaan dan amalan harian.

Buku motivasi Dr. Muhaya ini menurunkan kaedah dan pendekatan untuk mengulang kaji pelajaran dan cara-cara menjawab soalan. Tidak kurang juga didedahkan masalah-masalah pelajar dalam menjawab soalan. Gagal dalam peperiksaan bukan bermakna kecundang tetapi ia melengah-lengahkan untuk mencapai kejayaan.

Perubatan adalah urusan yang tidak boleh ada kesilapan. Oleh itu aset yang perlu ada pada pelajar perubatan ialah atitiut atau sikap, ilmu pengetahuan dan kemahiran. Antara ketiga-tiga aset itu yang paling utama ialah sikap. Ini kerana sikap akan menentu penerimaan ilmu dan kemahiran.

Dr. Muhaya merupakan bekas pelajar perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) dan penerima pertama Anugerah Toh Puan Rahah dari UKM pada 1982 kerana pencapaian cemerlang dalam akademik dan personaliti. Sungguhpun buku ini diterbitkan empat tahun lalu, tetapi ia suatu panduan yang menyeluruh kepada pelajar perubatan hari ini dan akan datang. Malah pendekatannya boleh dipraktikkan dalam bidang ilmu yang lain.

7 comments:

 1. a must-find book. don't have to be a med student to read the book right Prof? anyway, I think it would be a great present for my younger sister who's finishing her medical study at Universitas Hassanuddin, Makassar. I'm visiting her there on Nov 6.

  ReplyDelete
 2. ~kehebatan sebuah buku bkan disebabkan kehebatan penulisnya tetapi sejauh mana tulisannya membuatkan pembaca melangkah jauh. nice book!

  ReplyDelete
 3. Very good book:)

  Aku-azman
  aku-azman.blogspot.com

  ReplyDelete
 4. i'm a medical student.skrg dh masuk second year.alhamdulillah.i really want to read this book.from the ulasan,i believe dis book can help me with my future career.^.^

  ReplyDelete

 5. توفر الشركة لعملاؤها الكرام الكثير من خيارات و برامج عمليات تنظيف المنازل
  شركة تنظيف منازل بالجبيل
  وخبرتنا العملية و استطلاعنا الدائم لسوق خدمات تنظيف الشقق يؤكد لكم عملاؤنا الكرام انكم حتما ستجدون ما يناسب
  احتياجاتكم ضمن شرائحنا المختلفة والمتعددة المصممة خصيصا لتلبى مختلف احتياجاتكم فى اعمال تنظيف المنازل بالجبيل
  تنظيف المنازل بالقطيف انتشر بكثرة بين الناس لضمان الحصول على افضل اسعار تنظيف الشقق ذلك لأن شركات التنظيف لديها من
  العمالة ما يكفي لأنجاز المهام فى اقل مدة زمنية، ايضاَ كل شركة تنظيف من المفروض ان يتوفر بها ماكينات تنظيف مخصصة فى
  تنظيف الفلل و تنظيف القصور ونظافة المنازل وكل ماكينة تنظيف تقوم بمهام معينة يصعب على ربة المنزل القيام بها بمفردها
  مثل تنظيف القماش و لهذا يفضل إسناد المهمة إلي افضل شركة تنظيف منازل بالقطيف شركة تاج الافضل دائما 0551844053
  شركة تنظيف بالجبيل
  شركة تنظيف سجاد بالجبيل
  شركة تنظيف شقق بالجبيل
  شركة تنظيف فلل بالجبيل


  شركة تنظيف مجالس بالجبيل
  شركة تنظيف منازل بالقطيف
  شركة تنظيف مجالس بالقطيف
  شركة تنظيف سجاد بالقطيف
  شركة تنظيف شقق بالقطيف  ReplyDelete