Monday, June 1, 2009

Resume Professor Muhaya

Professor Dr. Muhaya Hj. Mohamad
M.D, PhD (London), FRCS (Edin),
Masters of Surgery (Ophthalmology, UKM), M. Med (NUS)

Director, PCMC Eye and LASIK Centre
Prince Court Medical Centre, Kuala Lumpur, Malaysia

Professor Muhaya currently serves as Consultant Eye Surgeon and Director of PCMC Eye and Lasik Centre Prince Court Medical Centre, Professor of Ophthalmology of Universiti Kebangsaan Malaysia, and Adjunct Professor to International Islamic University of Malaysia. Currently, she is the Chairperson of Malaysian Medical Association Ophthalmological Society.

Prof Muhaya graduated from medical school in 1985, obtained a Fellowship in Uveitis at Moorfields Eye Hospital, United Kingdom in 1998, which culminated in a PhD from University of London in Ocular Immunology. She was the first Malaysian to subspecialise in Uveitis. and started the first Uveitis Service and immunosuppressive therapy in autoimmune eye diseases in the country.
To date, she is the point of reference in the management of Uveitis cases since 1998 and has provided training for local ophthalmologists and residents in the field of Uveitis. In 2005, Prof Muhaya was awarded with Special Distinguished Service Award by the Asia Pacific Academy of Ophthalmology (APAO) at the 20th Congress of APAO, Kuala Lumpur.

Prof Muhaya is also the first Malaysian to have a formal training in the use and interpretation of Optical Coherence Tomography which is the latest state of the art diagnostic instrument, crucial in the management of retina and glaucoma cases. In 2006 she organised the first OCT symposium in Malaysia.

Prof Muhaya is performing high quality small incision 2.2 mm sutureless cataract and implanting multifocal intraocular lens enabling patients to have freedom from glasses in most activities after cataract surgery.

Her latest achievement is being the first ophthalmologist in South East Asia to perform bladeless femtosecond LASIK using the Visumax system which is the latest bladeless LASIK system.
As a Professor in Ophthalmology, she has been giving lectures to undergraduates and postgraduates of UKM in general ophthalmology, Uveitis, medical retina and neuroophthamology.

Apart from Ophthalmology her other passion is personal development and motivation and she is a regular speaker in the PCMC orientation week talking about personal effectiveness and a regular speaker for motivation talks to medical students in UKM, International Islamic University, Universiti Malaya, Universiti Sains Islam Malaysia and Cyberjaya University College of Medicine. Her latest invitation on motivation is on Hot at One Motivation on TV1 on 2nd January 2009 and 16th February 2009 on topic “Self Esteem” .

She is frequently invited to local mass media to speak about eye diseases and has a regular column on eye care in the Utusan Malaysia. Professor Muhaya uses the holistic approach in dealing with her patients by stressing the importance of being grateful at every moment in their life. Her ability to incorporate Islamic values into everyday life and her professional practice makes her a much sought after speaker in personal and professional development talk and eye surgeon in Malaysia. She was instrumental in starting the personal and professional development module to be incorporated in UKM medical faculty curriculum.

30 comments:

  1. Prof.
    Incorporating islamic values with your profession is a great idea and approach. very rare to find medical practitioner doing that way. i agree that we have to appreciate and be grateful for what we have and take a good care of them because it is an amanah from Allah. He only gave for ONCE and not for always. therefore there is a need to preserve His gifts most of the time.

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum
    prof boleh kah saya mendapatkan email prof??

    ReplyDelete
  3. Prof's email: drmuhayalasik@gmail.com

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum Prof Muhaya.
    Saya, Nik Aziz (mungkin Prof masih ingat orang lama).
    Tahniah atas kejayaan demi kejayaan.Tentunya bermula dengan niat yang betul & ikhlas.

    Pagi tadi saya ternampak Prof di TV3, tapi cuma hujung2nya shj. Mata & wajah nampak jelita mengalahkan yang lebih muda. (Thx to Lasik !?)

    Tahniah kerana mengeluarkan sebuah buku motivasi untuk bakal penuntut perubatan (khususnya). Saya harap ada juga terjemahannya dalam BM. Kalau belum, saya bisa membantu (dengan izin, tentunya). Tapi lebih baik jika Prof sendiri meluangkan masa untuk itu.

    Saya nampak juga dalam resume di atas, tiada perkataan "UKM" (dalam kurungan) selepas ijazah "MD". Penambahan UKM tersebut tentunya dapat menyinari & menyerlahkan lagi nama universiti tercinta kita itu!!

    Wassalam
    Nik Aziz Sulaiman
    (nik_aziz@hotmail.com)

    ReplyDelete
  5. slm prof...sy merupakan s'org pel yg cita2 xkesampaian utk menjadi doc..pe2 pn sy hrp generasi sy yg akn dtg leh smbng cita2 sy ni (lol).erm,selain buku prof yg disebut dlm tv3 tu adakah buku lain sebelum ni or bakal diterbitkan?sy ske sgt buku2 ilmiah yg de unsur motivasi n islamic..sy doakan smg usaha prof ni dpt diteruskan dgn rahmatNya..i.allah I'll be ur loyal fan starting today..wslm

    ReplyDelete
  6. Salam Prof,saw your inspiring 'pencen kubur' and 'D&D Masterpiece' on TV3 this morning. Will get your book at the bookstore lunchtime today.

    ReplyDelete
  7. TErima kasih Prof Nik. InsyaAlah akan saya letak UKM dalam degree M.D saya. Thanks for reminding. Syukur sangat for all the sokingan yang diberi. Semga kita tetap istiqamah dan mendapat husnul khatimah kemuncak segalanya.

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum Prof.

    Dah lama kita bersua. The last time we had gathering at your house was many many years ago. It was an OGA get together, remember? Right after your daughter's wedding?

    Am proud to have you as my school mate, proud of your achievements and for being a Muslimah consultant ...(endless to mention) with integrity and honor. Insyaallah, Allah would bring you a long way with your honesty, sincerity and for serving in the true path.

    May you be blessed throughout your career and life. Amin.
    KEmy.

    ReplyDelete
  9. salam Prof

    i know u from hello on 2

    i'm always negative

    i love the way u speak

    soothing

    ReplyDelete
  10. salam. saya bakhtiar berjumpa dgn prof semesa dtg dgn wife utk check sblm lasik sabtu 20 april lepas. seronok dapat berbual dgn prof walaupun sekejap. and i like your word. amat berharga. thanks a lot 4 giving me book.

    bakhtiar, educational psiko, ukm

    ReplyDelete
  11. Salam Prof,
    Anak saya baru kena corneal ulcer dan dia tak selesa dgn penglihatan dia disebabkan scar yg ada. bolehkah LASIK improve vision dia disebabkan scar tu?

    ReplyDelete
  12. Salam.. Pada pagi 27hb di rancangan Selamat Pagi Malaysia, Dr. ada membuat kenyataan bahawa segala produk-produk mata yang berasaskan spray adalah merbahaya. Sejauh manakah kesahihan kenyataan Dr. itu? Walhal produk-produk mata ini mempunyai kelulusan daripada Kementerian Kesihatan Malaysia. Saya cuma ingin tahu dari Dr. atas kenyataan-kenyataan Dr. tersebut. Hamba Allah yang prihatin..

    ReplyDelete
  13. Tahniah di atas kejayaan demi kejayaan Dr. Saya adalah anak pesakit yang Dr.rawat dan membuat laser mata kerana kencing manis semasa Hospital Besar KL tahun 1991. Ibu telah meninggal setelah dapat membuat laser 2 kali. Ibu meninggal Mei 1992. Terima kasih di atas layanan dan khidmat kepada arwah. Teruskan tugasan dengan bersandarkan Allah.

    ReplyDelete
  14. assalamualaikum,,,sy nk tanya puan,,mata sy buta sebelah akibat kena mercun 23 thun yg lepas,,,sekiranya sy ingin mdpat rawatan dr puan,,bagaimana caranya,,,019-2909133,,zaidi

    ReplyDelete
  15. salam..hari 2 saya tegok nasi lemak kopi o..dr ada datang..and you say about pemedahan mata..i just want to know how much it cost? dr nampak cantik..i wish that i can be like you..inspiring people with your words..

    ReplyDelete
  16. Alhamdulillaah, syukur kpd ALLAAH SWT telah ketemukan Prof. Benar, kits hidup sekarang, bukan tadi or esok or sat lagi, so setiap perubahan kena kita buat (Laa Ni) sekarang juga, di mulai dgn Niat, betul tak Prof. Tahniah di atas anugerah ALLAAH swt ke atas Prof dgn ILMU yang positif dan negatif but a firm person in making good decision, Subehana ALLAAH.

    ReplyDelete
  17. Masyallah, sy sempat dgr tklmt Prof dlm radio ikim sebentar td. Syukur pada Allah SWT kerana masih ada lg insan yg d anugerahkan keikhlasan dlm kehidupannya.

    Semuga Allah SWT mnjdkn Prof orang yg d pilih utk mendekatkan org lain juga kpd pencipta-NYA.

    ReplyDelete
  18. salam.....
    prof..sy bru je dgr ceramah prof dlm rdio ikim.kata2 prof sgt2 menusuk kalbu...tq prof..

    ReplyDelete
  19. salam prof...
    sy mmg nak sgt wat lasik nie, tp tkut risiko die..
    ape pndapat prof?

    ReplyDelete
  20. assalamualaikum....
    doktor adik sya mata sebelah kiri mudah terkeluar air mata....
    apew pendapat doktor??
    boleh x kami ingin menemuai doktor...
    nma adik sya Batrisyia irdina binti reznull...
    sejak kcil lagi mata dye berair...

    ReplyDelete
  21. Askm Prof. Saya selalu mengikuti program Prof bersama IKIM setiap pagi Rabu. Saya sungguh kagum mendengar seorang professional berhujah dengan baik tentang Islam sungguh pun ( atas pengakuan Prof )prof bukanlah ahli agama. Islam itu mudah tapi ramai yg kurang memahami ilmunya maka ianya nampak susah lagi menyusahkan.

    Saya nak kongsi pengalaman saya selama lebih 10 tahun ( ketika mengerjakan ibadah haji pd tahun 1992) utk mencari & memahami Islam yg sebenarnya. Alhamdulillah, dengan hidayah Allah SWT, saya menjumpai sepotong hadith Nabi SAW, " aku tinggalkan kalian 2 perkara, Quran & sunnahKu. Jika kalian rujuk kepada kedua2nya, kalian tak akan sesat selama2nya". Inilah yg menjadi pedoman hidup saya dan sekarang saya &kawan2 mengadakan tempat mengaji Quran & hadith di Shah Alam, utk sesiapa saja yg hendak mengaji, memahami utk diamalkan bersandarkan ilmu ( dalil ) dari Quran & hadith. Firman Allah " jangan mengamalkan sesuatu yg kamu tiada ilmunya".

    Kami tak mengenakan sebarang bayaran ( walau bagaimana pun sesiapa bolih membuat sumbangan seberapa yg ikhlas sebagai amal jariah mereka).

    Kalau Prof ada kelapangan, insya'allah kami ingin berjumpa Prof utk membincangkan rancangan utk menyampaikan ilmu Quran Hadith kpd masyarakat yg masih mencari2 Islam yg benar/haq.

    email saya: othmanbaba@ymail.com
    atau sms saya di # 012-3199052

    ReplyDelete
  22. Salam Prof,
    Even sy jarang dpt mnonton tv/dengar radio rancgn prof, namun terlalu byk kbaikan prof yg sy dengar terutamanya dari suami sy yg sntiasa memberi motivasi agar kehidupan kita di dunia adalah ibadah demi mncapai khidupan yg bahagia d akhirat kelak..
    Tahniah Prof, semoga sentiasa menjadi sumber motivasi kpd seluruh umat Islam yg ingin mendekatkan diri kepada PENCIPTANYA, ameen.

    ReplyDelete
  23. As Salam Prof,

    Had the opportunity to listen to you on radio today. Such a great pleasure to listen to someone who remembers Allah all the time. This is what is missing in our society - awareness and thankfulness of Allah SWT's blessings and mercy. Your views on happiness is so very accurate. Jazakillahu khairan for sharing and making your listeners very happy today.

    ReplyDelete
  24. Assalamualaikum prof,
    My idole professor. Motivasi yg diberi seolah mengenal diri dan mengenal Pencipta.Semoga prof sentiasa dalam kasih sayang Illahi selamanya.

    ReplyDelete
  25. Assalamualaikum Prof.
    We would like to invite you to give a talk regarding parenting. If you don't mind, can we have you contact details. Thank you. Barakallahu fiik..

    -Zila-
    Rumahku Syurgaku
    Melaka State Government
    rksk2006@gmail.com

    ReplyDelete
  26. Asalamualaikum Prof, saya sangat berminat dgn perubatan mengunakan kaedah LASIK supaya pandangan mata kita bertambah jelas. Bagaimana nak hubungi Prof dan berapa kos rawatan itu. Saya seorang guru sek agama, sering menghadapi masalah penglihatan. Saya selalu kena tukar cermin mata . Tolong saya Prof CT AJA

    ReplyDelete

Google Calendar Viewer